Ambasadorul Ungariei, convocat de urgență la Ministerul Afacerilor Externe | Budapesta nu renunță la steagul așa-zisului ținut secuiesc

Ambasadorul Ungariei, Botond Zákonyi, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) în urma unei declarații sfidătoare a lui Nemeth Zsolt, președintele Comisiei de Politică Externă a parlamentului ungar, care a scris că steagul secuiesc va fi arborat de instituțiile publice din Ungaria până când „România va permite folosirea liberă” a steagului.

Ca urmare, MAE a dispus convocarea ambasadorului Ungariei la sediul ministerului, exprimându-și dezaprobarea față de mesajul oficialului maghiar.

Ministerul Afacerilor Externe dezaprobă ferm comentariile președintelui Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul Ungariei, publicate ieri, 6 februarie 2023, pe pagina sa de Facebook, privind pretinsa îngrădire de către România a dreptului arborării drapelului așa-zisului ținut secuiesc. (…) Ministerul Afacerilor Externe evidențiază, în acest context, faptul că ordinea de drept din România consacră de dreptul persoanelor aparținând tuturor celor 20 de minorități naționale de a-și folosi însemnele specifice în privat, precum și în public, în cadrul unor manifestări culturale și religioase specifice. În ceea ce privește însemnul așa-numitului ținut secuiesc, în România nu există nicio unitate administrativ-teritorială cu această denumire și deci nici îndreptățirea la vreun însemn oficial specific, atrage atenția un comunicat al MAE.

Sursă: Facebook / Németh Zsolt