Proteste cu zeci de mii de participanți în Tel Aviv, după dezvăluirea planurilor coaliției de guvernare de a limita puterea Curții Supreme a Justiției

Zeci de mii de israelieni au protestat luna aceasta în mai multe orașe din Israel, în special Tel Aviv, acuzând coaliția de guvernare a lui Beniamin Netanyahu că ar planifica limitarea puterii Curții Supreme.

Numirea lui Yariv Levin (Likud, partidul lui Netanyahu) în funcția de ministru al Justiției ar putea veni cu modificări substanțiale la structura justiției în Israel. Noul ministru dorește introducerea unei „clauze de suprascriere”, care ar permite unei majorități simple în Knesset – parlamentul israelian – să treacă legi considerate neconstituționale de către Curtea Supremă.

Este important de precizat că Israel nu are o constituție scrisă ca atare, ci o serie de legi numită Legile Fundamentale. Acestea nu acoperă toate problemele de neconstituționalitate, însemnând că multe decizii rămân la latitudinea sistemului judiciar.

Demonstrațiile împotriva acestei modificări se aflau deja în a doua săptămână duminica trecută, pe 22 ianuarie. Numărul protestatarilor s-a apropiat de 110.000, potrivit BBC.

Netanyahu este o considerat o figură dezbinătoare în Israel, unde este investigat pentru infracțiuni de corupție. Acesta a mai fost premierul Israelului între 1996 și 1999, respectiv între 2009 și 2021. În luna noiembrie a anului trecut, partidul acestuia, Likud, câștiga din nou alegerile cu 23,41% din voturi, urmând să formeze o coaliție de guvernare cu mai multe partide de dreapta.