Klaus Iohannis, discurs pentru Consiliul Superior al Magistraturii: „România a făcut progrese”

Președintele României, Klaus Iohannis, a ținut un discurs în fața noilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, care au fost numiți în funcții pentru mandate de 6 ani ce vor expira în ianuarie 2029.

Șeful de stat s-a referit la starea de fapt în justiție în ultimii ani drept o radiografie complexă, susținând că provocările majore din ultimii ani au fost întâmpinate de instituții ale statului român capabile de a consolida parcursul democratic al României.

Societatea așteaptă transparență, integritate și profesionalism de la membrii sistemului judiciar (…) Pachetul legilor justiției asigură acum un cadru clar pentru ca sistemul judiciar să funcționeze în parametri optimi (…) Vă încurajez să luați atitudine de fiecare dată când independența justiției este pusă în pericol prin încercări de imixtiuni politice, a declarat președintele Iohannis.

Acesta a vorbit și despre ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), anunțată la finalul anului 2022, făcând apel la „continuarea reformelor”.
Președintele s-a referit la el însuși drept „un partener de dialog instituțional și un susținător ferm al independenței justiției, al modernizării sistemului judiciar, al protejării drepturilor și libertăților cetățenilor, precum și al continuării luptei împotriva corupției”.