Formarea profesională în companiile din România | Mai puține companii o oferă, mai mulți angajați participă

17,5% din întreprinderi au oferit formare profesională în 2020, un procentaj în scădere față de anul 2015, când peste un sfert din companiile din România au pus la dispoziție angajaților cursuri și alte modalități de formare profesională, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

Pe de altă parte, interesul angajaților de a beneficia de formare profesională nu a scăzut, înregistrând chiar o ușoară creștere de 0,4%. La fel ca în 2015, anul de referință pentru analiza INS, femeile au participat mai mult decât bărbații la cursuri de formare profesională.

Interesant de observat este că, de regulă, o întreprindere oferă formare în funcție de cât de mare este; 12,6% din întreprinderile mici, care au între 10 și 49 de angajați, au oferit formare profesională. Procentajul a fost de 32,7% în cazul întreprinderilor mijlocii, care au între 50 și 249 de angajați. În rândul întreprinderilor mari, care angajează peste 249 de oameni, 62,3% dintre companii au oferit formare profesională.

Excluzând subvențiile, respectiv contribuțiile la fonduri colective sau mutuale destinate formării profesionale, costul total al formării profesionale a fost de 1,3 miliarde de lei în 2020.