USR cere Parlamentului să aștepte opinia Comisiei de la Veneția înainte să dezbată Legile Justiției lui Predoiu

USR a cerut astăzi în mod oficial Biroului permanent al Camerei Deputaților să prelungească termenul de raport pentru cele trei legi propuse de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu (PNL).

Mai jos puteți citi textul integral transmis de Uniunea Salvați România:

Către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor,

Prin prezenta, vă cerem să luaţi act de solicitarea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei ca România să modifice Legile Justiţiei în conformitate cu avizul Comisiei de la Veneţia.

Prin aderarea la Uniunea Europeană, România s-a obligat să respecte legislaţia europeană, actele organelor Consiliului Europei şi implicit ale Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept – Comisia de la Veneţia.

Parlamentul, organ reprezentativ suprem şi unica autoritate legiuitoare a României, trebuie să fie, la rândul său, un garant al ducerii la îndeplinire a obligaţiilor asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene.

Comisia de la Veneţia a fost sesizată cu emiterea unei opinii referitoare la cele trei proiecte de legi ale justiţiei pe data de 14 septembrie 2022. Parlamentul României trebuie să aştepte această opinie înainte de a vota modificările la Legile Justiţiei.

Pe cale de consecinţă, solicitarea Consiliului Europei ca România să modifice Legile Justiţiei în conformitate cu avizul Comisiei de la Veneţia nu poate fi ignorată de Parlament, drept pentru care, prin prezenta, vă solicităm, în conformitate cu art. 86 alin. (1) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, prelungirea termenului de raport până la primirea opiniei Comisiei de la Veneţia.