INS: Salariul mediu net, într-o ușoară scădere. În ce sector a crescut cel mai mult și cât îi scade unui profesor salariul în cursul verii

Salariul mediu net a fost 3.975 lei în luna iulie, înregistrând o scădere de 2 lei față de luna anterioară, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Comparativ cu luna iulie a anului trecut, însă, salariul mediu net a crescut cu 12%.

Cele mai mari creșteri salariale au fost înregistrate în domeniul depozitării și activităților auxiliare pentru transporturi (6,6%), între 4% și 6% în sectorul serviciilor anexe extracției, producția și furnizarea de energie, precunm și producția de haine, întreținerea și instalarea de mașini și echipamente. Operatorii aerieni au acordat, de asemenea, salarii mai mari.

În ceea ce privește scăderile câștigului salarial mediu net, angajații care prestează servicii de editare au înregistrat cele mai mari scăderi, de 14,2% în medie.

Nici angajații la stat nu au fost feriți de scăderi salariale, mai ales cei din învățământ, care au câștigat cu 6,6% mai puțin în luna iulie, dată fiind vacanța de vară, când profesorii nu sunt plătiți cu ora.

Pe lângă aceștia, angajații din administrația publică au câștigat cu 1,5% mai puțin, în timp ce angajații din sectoarele sănătății și asistenței sociale au înregistrat salarii cu 1% mai mici, în medie.