România primește 4 miliarde euro de la UE. Schemă de ajutor aprobată de Comisia Europeană

4 miliarde de euro, adică în jur de 19,7 miliarde lei, vor ajunge în România prin intermediul unei scheme de ajutoare a UE. Comisia Europeană a aprobat schema menită să sprijine întreprinderile din toate sectoarele în contextul invaziei ruse a Ucrainei, potrivit site-ului administrat de Reprezentanța în România a Comisiei Europene.

Ajutorul constă în garanții pentru împrumuturi, cu un buget maxim de 3,6 miliarde euro, respectiv granturi directe, cu un buget maxim de 390 milioane euro.

Cei care pot accesa împrumuturile vor beneficia de garanții de stat de până la 90% din valoarea împrumutului, cu scadențe maxime de până la 6 ani.

Războiul de agresiune nejustificat purtat de Rusia împotriva Ucrainei continuă să aibă efecte negative asupra economiei UE și a României. Schema de ajutoare în valoare de 4 miliarde EUR aprobată astăzi va permite României să atenueze impactul economic al actualei crize geopolitice asupra întreprinderilor din toate sectoarele, a declarat vicepreședinta executivă Margrethe Vestager.