Se desființează instituția-cheie în analizarea plagiatelor. Premierul Ciucă ar scăpa de anchetă

Instituția cea mai importantă în evaluarea diplomelor, lucrărilor și acreditărilor cetățenilor români ar urma să fie desființată în urma unui nou proiect de lege.
Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) riscă să-și piardă atribuțiile specifice și să intre în reorganizare, potrivit prevederilor Legii Învățământului superior, care are și aprobarea oficială a președintelui Iohannis. Desființarea CNATDCU ca instrument de evaluare și decizie asupra plagierii doctoratelor este propusă de ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.
Lazăr Vlăsceanu, care face parte din conducerea CNATDCU, a declarat într-o analiză pentru Edupedu.ro că “s-au desființat consiliul cercetării universitare și consiliul atestării diplomelor și titlurilor universitare, adică tocmai acele consilii implicate în elaborarea și aplicarea politicilor cheie din domeniile cercetării și gestionării resurselor umane”.
Amintim că teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă a fost pusă sub semnul întrebării în urma unor investigații de presă, care au dezvăluit porțiuni copiate din surse tipărite, nedetectabile de programe digitale anti-plagiat.

În urma desființării CNATDCU nu ar mai exista, practic, nicio instituție care să evalueze sau să ofere o decizie referitoare la teza de doctorat a premierului României. Astfel, doar Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, adică aceeași instituție care a emis diploma de absolvire a acestuia, ar mai putea verifica lucrarea premierului.
Nicolae Ciucă a fost criticat dur pentru aparentele dificultăți în ceea ce privește exprimarea și vorbirea liberă. Acesta poate fi adesea văzut citindu-și declarațiile publice, lucru observat atât de alegători, cât și de jurnaliști.
De asemenea, președintele Klaus Iohannis a fost ținta unor acuzații, atât din partea cetățenilor și a jurnaliștilor, cât și din partea opozanților, în ceea ce privește poziția acestuia față de premierul României, respectiv față de presupusa plagiere a tezei sale de doctorat.
Premierul a absolvit un ciclu de studii medii la un liceu militar craiovean și Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Apoi a urmat o serie de cursuri cu profil militar, printre acestea numărându-se cursuri de specializare în Turcia, SUA și Marea Britanie.
Teza de doctorat a susținut-o în 2003, la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” din București. Premierul a primit titlul de Doctor în ştiinţe militare cu lucrarea „Dimensiunea angajării Armatei României în operaţii întrunite multinaţionale”.