Guvernul doarme? Ministrul Mediului vrea să saboteze Strategia Forestieră Europeană printr-o inițiativă a Austriei

În timp ce șeful Guvernului este ocupat cu alegerile interne din PNL, ministrul UDMR al Mediului, Tanczos Barna, a semnat o scrisoare inițiată de Austria prin care se încearcă sabotarea Strategiei Forestiere Europene, care ar asigura protecția pădurilor din statele membre UE.

Practic, țara noastră a susținut, alături de statele semnatare, interesele companiilor din industria forestieră în detrimentul obiectivelor de protejare a biodiversității și de planificare și monitorizare a pădurilor.

Trebuie să recunoaștem că și astăzi pădurile noastre europene gestionate sustenabil aduc o contribuție importantă nu doar obiectivelor noastre climatice și de mediu, acestea contribuind semnificativ și la dezvoltarea socio-economică și rurală, arată miniștrii semnatari în scrisoarea adresată lui Frans Timmermans, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene.

Cei 11 miniștri ai țărilor semnatare consideră că Strategia Forestieră UE nu înțelege „rolul multifuncțional” al pădurilor sau industria forestieră, catalogând drept „inacceptabilă” reducerea pădurilor la nivelul considerentelor de mediu, fără a lua în calcul „aspecte socio-economice”. Potrivit acestora, o legislație europeană privind planificarea și monitorizarea pădurilor căreia i se opun „cu putere” ar crea o „povară administrativă fără precedent” pentru statele membre și operatori.

Această poziție reprezintă întocmai poziția industriei forestiere agresive (…) și nu este de înțeles de ce România a semnat această scrisoare, având în vedere că în România există deja prevederi clare pentru amenajamente silvice și pentru monitorizarea pădurilor prin IFN și SUMAL. (…)

Proiectul inițial de strategie (căruia i se opun respectivii miniștri) prevedea și necesitarea realizării unor planuri naționale strategice pentru păduri, ceea ce lipsește în România, și al căror efect îl vedem prin lipsa unei politici forestiere coerente în România. Existența unor prevederi legislative europene în domeniul pădurilor ar conduce la o atenție mai sporită față de acest sector, la o alocare mai serioasă de fonduri către acest sector, a transmis Agent Green.

Sursă: Facebook / Tanczos Barna