USR-PLUS își retrage sprijinul politic pentru Florin Cîțu. Coaliția de guvernare, pe punctul de a se rupe

USR-PLUS își retrage sprijinul politic pentru premierul Florin Cîțu după demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat astăzi copreședintele Alianței, Dan Barna. USR-PLUS cere o întâlnire urgentă cu liderul PNL, Ludovic Orban și cu președintele UDMR, Kelemen Hunor, pentru a negocia păstrarea Coaliției și rămânerea la guvernare în aceste condiții.

Barna descrie drept „imatură politic” decizia prim-ministrului de a-l revoca din funcție pe Vlad Voiculescu și precizează că, fără respect, Coaliția nu poate merge mai departe.

Demiterea în această dimineață de către premierul Florin Cîțu a ministrului Sănătății Vlad Voiculescu este o decizie unilaterală și, din punctul nostru de vedere, imatură politic, care ridică foarte multe semne de întrebare asupra capacității premierului Florin Cîțu de a conduce o coaliție funcțională în această perioadă foarte complexă și delicată pentru România. (…) Este o decizie care aruncă Coaliția de guvernare într-o criză majoră. Este o decizie prin care, din acest moment, premierul Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USR-PLUS, a declarat Dan Barna, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit liderului USR-PLUS, atât revocarea din funcție a lui Vlad Voiculescu, cât și numirea lui Dan Barna în funcția de ministru interimar al Sănătății au fost decizii unilateral luate de Florin Cîțu:

O coaliție de guvernare nu poate să funcționeze decât dacă există respect. Cât timp partenerii importanți din coaliție sunt tratați la subiectul „și după ce am luat decizia să nu uităm să-i informăm și pe ei” nu avem cum să guvernăm mai departe funcțional România, a adăugat Barna.

Guvernul există și funcționează, a precizat Dan Barna, care nu a spus însă nimic despre ce va decide USR-PLUS în cazul în care liberalii îl vor susține în continuare pe Florin Cîțu.