Raluca Turcan refuză să facă public impactul bugetar al legii care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat: „Este o informație care nu are neapărat un interes public”

Impactul bugetar al legii care suspendă dreptul la pensie pentru angajații la stat care doresc să muncească peste vârsta de pensionare, până la 70 de ani, nu este o informație de interes public, consideră ministrul Muncii, Raluca Turcan, care a refuzat să facă această informație cunoscută.

Pe fond (proiectul de lege, n.r.) urmărește cu totul și cu totul alte lucruri (…) Nu dorim să ne referim la impactul bugetar pentru că scopul acestui proiect de lege este cu totul altul: să încurajeze activitatea profesională și viața activă. (…) Evident că, atunci când venim cu acte normative, avem simulări, dar aceasta este o informație care nu are neapărat un interes public. (…) V-am spus că nu doresc acum să răspund la această întrebare, voi răspunde la fel indiferent cum adresați dumneavoastră întrebarea, pentru că, pe fond, acesta este scopul acestui proiect de lege, a afirmat Raluca Turcan, în cadrul unui briefing de presă susținut la finalul ședinței de Guvern.

Executivul a adoptat astăzi în primă lectură proiectul de lege care prevede interzicerea cumulului pensiei cu salariul pentru angajații de la stat care care îndeplinesc condițiile de pensionare dar aleg să-și prelungească activitatea până la 70 de ani. În prezent, există 35.000 de persoane în sectorul public care cumulează pensia cu salariul.

Proiectul de lege prevede și o serie de excepții, care vizează persoanele aleșii statului și persoanele cu mandat definit într-o funcție publică. Alte excepții sunt persoanele care încasează venituri sub formă de drepturi de autor și drepturi conexe în baza legii drepturilor de autor, personalul didactic plătit cu ora, pensionarii încadrați în gradul III de invaliditate, asistenții maternali, asistenții personali, îngrijitorii la domiciliu și membrii Academiei Române.

Sursă: Facebook / Raluca Turcan