Deși toate partidele susțin public eliminarea urgentă a pensiilor speciale ale parlamentarilor, momentul adoptării se mută de pe o zi pe alta… la propriu.
La începutul săptămânii, copreședintele USR-PLUS, Dan Barna, susținea că miercuri urmează să fie votat proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale aleșilor din Parlament.
Miercuri când va fi o ședință de plen reunit să avem pe ordinea de zi și să votăm eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Un prim pas pe care îl vom duce la îndeplinire, declara Barna pe 15 februarie.
Nici 24 de ore mai târziu, adoptarea legii a fost amânată de Coaliție din motive procedurale, conducerea Parlamentului decizând în ședința Birourilor Permanente Reunite marți dimineață să trimită inițiativa la comisie pentru avize.
E de notat că în prezent există 3 proiecte de lege care au ca scop eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor – câte unul pentru fiecare dintre cele trei cele mai mari partide din România.
Este vorba de un proiect de lege iniţiat de PNL, un proiect iniţiat de USR-PLUS şi un proiect iniţiat de PSD. Am trimis comisiei, pentru întocmirea raportului, în măsura în care va fi posibil, deoarece am cerut ca în cadrul plenului constituirea comisiei de stat să fie la primul punct. După constituire, comisia poate să dea raportul cu privire la cele trei proiecte de lege. Noi susţinem introducerea pe ordinea de zi a plenului de miercuri pentru votul final proiectul de amendare a Statului deputaţilor şi senatorilor, prin care se desfiinţează pensiile speciale ale parlamentarilor, a anunțat Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților.