Parlamentul European a adoptat cu 597 de voturi pentru, 17 împotrivă și 61 de abțineri o rezoluție prin care critică acordul de investiții semnat la finalul anului trecut de Uniunea Europeană și China, în ciuda abuzurilor și încălcării drepturilor omului care au loc în mai multe regiuni din statul chinez. Acordul periclitează credibilitatea Europei ca susținător al drepturilor omului, susțin eurodeputații, care cer sancțiuni împotriva oficialilor din China responsabili pentru reprimarea violentă a protestelor din Hong Kong.
Parlamentul European regretă faptul că decizia de a ajunge la un acord politic UE-China nu a reflectat cerințele Parlamentului privitoare la Hong Kong, pentru a folosi investițiile ca avantaj de negociere pentru a păstra nivelul special de autonomie a Hong Kong-ului, precum și drepturile și libertățile sale fundamentale.
Totodată, Parlamentul European regretă faptul că, în graba de a ajunge la acest acord fără să ia acțiuni concrete împotriva încălcărilor drepturilor omului în Hong Kong, provincia Xinjiang sau Tibet, Uniunea Europeană riscă să își pună în pericol credibilitatea sa ca susținător al drepturilor omului.
Parlamentul va evalua cu atenție acordul de investiții, inclusiv prevederile sale cu privire la dreptul de a munci, precizează parlamentarii UE, care trebuie să ratifice acordul Europa-China – cel mai devreme la finalul acestui an.
Parlamentul European reamintește Comisiei (Europene, n.r.) că va lua în considerare situația drepturilor omului din China, inclusiv din Hong Kong, atunci când va fi solicitat să aprobe acordul de investiții sau viitoare parteneriate comerciale cu China, se arată în rezoluția adoptată de parlamentarii europeni.
În replică, statul chinez a acuzat Legislativul european de „interferență grosolană” în politica de guvernare a orașului Hong Kong.
Așa cum am spus de multe ori, Hong Kong este un stat de drept. Legile trebuie respectate. Cei care nu le respectă vor fi judecați conform legii. De la implementarea Legii securității naționale în Hong Kong, a fost restabilită ordinea socială. Este un fapt de necontestat. Îndemnăm Parlamentul European să accepte realitatea și să respecte suveranitatea Chinei și statul de drept din Hong Kong, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, Hua Chunying.