Executivul a aprobat astăzi un memorandum privind finalizarea MCV, care se va finaliza până în iunie, potrivit declarațiilor făcute astăzi de premierul Florin Cîțu.
Este un angajament politic al acestei coaliţii şi vom face demersuri prioritare pentru a finaliza Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi, bineînţeles, este vorba despre legislaţia din domeniul Justiţiei. Acest memorandum arată clar un calendar din partea Guvernului, împreună cu Parlamentul, cu coaliţia din Parlament, pentru a rezolva această problemă. Este un lucru foarte important, acest Guvern şi-a asumat şi această coaliţie de guvernare şi-a asumat rezolvarea MCV-ului în baza recomandărilor. Este un calendar ambiţios, încercăm până în iunie, a declarat prim-ministrul la finalul ședinței de Guvern.
Cabinetul Cîțu își propune ca, până la finalul lunii februarie, să fie obținută aprobarea de desființare a Secției speciale de investigare a infracțiunilor din Justiție, iar până la sfârșitul lui aprilie să fie adoptată de către Guvern noile legi ale Justiției, a declarat, la rândul său, vicepremierul Dan Barna.
MCV a devenit un fel de Fata Morgana, vorbim mereu despre ea, dar măsurile reale sunt foarte limitate. Prin memorandumul adoptat astăzi la nivelul Guvernului am decis ca până la finalul lunii februarie să avem aprobarea de către Guvern a legii privind desfiinţarea SIIJ, acelei Secţii speciale care ne-a creat atâtea probleme şi ne-a adus zero beneficii, astfel încât să îndeplinim unul dintre angajamentele foarte clare şi dintre solicitările foarte clare venite de la nivel european. Ne propunem ca până la finalul lunii aprilie, de la nivelul Guvernului, cel puţin, să fie adoptată legislaţia privind repararea legilor Justiţiei şi trimiterea în Parlament, pentru a putea avea acolo, sperăm noi, o procedură de urgenţă prin care să îndeplinim şi acele solicitări ale Comisiei Europene, recomandările Comisiei de la Veneţia, recomandările şi solicitările GRECO, astfel încât ridicarea MCV să devină o realitate pentru România. MCV este un obiectiv al Guvernului şi reprezintă un pas necesar şi obligatoriu în ceea ce priveşte intrarea în spaţiul Schengen, a afirmat acesta.