Ministrul Finanțelor: Promovarea investiţiilor rămâne un element prioritar

După avertismentul Comisiei Europene cu privire la situația fiscală a României, care „a continuat să se deterioreze substanțial în 2020”, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a declarat, în cadrul unei întrevederi cu vicepreşedintele CE, Valdis Dombrovskis, că promovarea investițiilor, în special prin fonduri europene, rămâne o prioritate pentru Guvernul României în strategia de reducere a deficitului bugetar sub nivelul de 3% în anul 2024.

Am convenit cu vicepreşedintele Dombrovskis să avem un dialog permanent pe viitor şi sper într-o colaborare deschisă şi fructuoasă. Am discutat, printre altele, despre obiectivul nostru de promovare a unei strategii care să conducă la o consolidare fiscală într-o manieră sustenabilă, fără a afecta capacitatea României de a adopta măsuri menite să sprijine economia în această situaţie dificilă, generată de pandemia COVID-19, astfel încât în anul 2024 deficitul bugetar să ajungă sub nivelul de 3% din PIB.

În mod cert, promovarea investiţiilor rămâne un element prioritar (la nivelul anului 2020 – investiţiile publice au reprezentat peste 5% din PIB), o importanţă deosebită având utilizarea fondurilor europene. De asemenea, am subliniat vicepreşedintelui Valdis Dombrovskis faptul că vom monitoriza cu mare atenţie proiectele, în special cele cu valoare mare şi mai ales acolo unde execuţia nu merge bine, a precizat acesta.

Noul ministru al Finanțelor a primit, la finalul anului trecut, o scrisoare din partea Comisiei Europene, prin care oficialii de la Bruxelles și-au anunțat dorința de a colabora cu Guvernul pentru realizarea bugetului pe 2021, în condițiile unei deteriorări „substanțiale” a situației fiscale în 2020.

În documentul oficial, reprezentanții Comisiei Europene au avertizat că, în cazul unui scenariu fără schimbări de politici, datoria publică a României va depăși 100% din PIB în 2027 și a amenințat cu noi pași în cadrul procedurii de deficit excesiv „dacă va fi cazul”.