PNL, prins cu minciuna de USR-PLUS: E fals că Guvernul a reușit cea mai mare rată de absorbție a fondurilor UE

Este fals că Guvernul a reușit cea mai mare rată de absorbție de la integrarea în UE, așa cum susține PNL în reclame plătite, declară Alin Mituța, fostul șef de cabinet al premierului Dacian Cioloș, în prezent coordonator de politici USR-PLUS în Parlamentul European.

Potrivit acestuia, Guvernul Orban a absorbit doar 4,9 miliarde de euro până pe 30 septembrie, deși UE a acordat banii europeni mult mai ușor în contextul pandemiei. Adevărul, susține Mituța, este că cea mai mare rată de absorbție a fondurilor europene a fost înregistrată în 2016, de către guvernarea Cioloș.

PNL ne spune într-o serie de advertoriale de campanie publicate azi că a reușit cea mai mare rată de absorbție de la integrarea în UE. Este fals.

Datele publice ale Ministerului Finanțelor ne arată că Guvernul Orban a absorbit până la 30 septembrie 2020 suma de 4.9 miliarde de euro, asta în condițiile în care regulile de alocare a banilor europeni au fost relaxate la maximum de UE pe fondul crizei Covid.

Cea mai mare rată de absorbție a fondurilor europene rămâne în continuare cea din 2016, când guvernul Cioloș a adus în țară 7.3 miliarde de euro, a scris Alin Mituța pe pagina Facebook.

*Sursă: Facebook / Alin Mituța