PSD, PNL, UDMR și ALDE au votat împotriva confiscării extinse a averilor ilicite

Proiectul de lege inițiat de USR care lărgește cadrul de aplicare a confiscării extinse a averilor provenite din acte de corupție sau activități criminale a fost respins astăzi de Senat cu 116 voturi la 12, doar senatorii USR votând împotriva raportului de respingere a propunerii legislative. PSD, PNL, UDMR, ALDE și senatorii neafiliați au votat în schimb în masă împotriva confiscării extinse a averilor corupților și mafioților.

România așteaptă ca infractorii, hoții, cei care profită de corupție să fie pedepsiți și, mai ales, ca țara asta să nu mai fie prăduită. Ce a fost furat să se întoarcă acolo de unde a fost furat. Prea mulți hoți și corupți au făcut ceva pușcărie doar pentru a se întoarce la viață de huzur pe banii celor de care și-au bătut joc. Propunerea USR aduce cu adevărat România la standardul european, eliminând piedici din calea confiscării extinse. Dar, mult mai important, această lege este necesară pentru că nu mai vrem ca o serie de mătuși Tamara și copii de 6 luni să fie proprietari de case și terenuri provenite din furt și din corupție, a explicat Radu Mihail, liderul senatorilor USR, potrivit unui comunicat de presă dat publicității astăzi de reprezentanții formațiunii politice.

În prezent, textele din Codul Penal cu privire la confiscarea extinsă impun îndeplinirea unor condiţii cumulative care duc la restrângerea nejustificată a ariei de aplicare a confiscării extinse, precizează USR. Actul normativ respins astăzi de Senat ar permite însă statului să confiște nu doar bunuri și averi deținute de cei condamnați, ci și cele transferate de aceștia către alte persoane. Mai mult, actul normativ elimină limita de 5 ani pentru dobândirea bunurilor confiscate și lărgește aria infracţiunilor supuse confiscării extinse.

Recuperarea prejudiciilor cauzate prin infracțiuni este esențială pentru orice de stat de drept și pentru o Justiție completă, înfăptuită până la capăt. Proiectul propus de USR ar oferi sistemului judiciar un instrument foarte eficient care să permită confiscarea extinsă în mult mai multe situații decât cele permise de legislația actuală. (…) De aceea este inexplicabil votul senatorilor PSD, PNL, UDMR și ALDE împotriva proiectului USR care transpune în mod corect directiva europeană privind confiscarea extinsă, a declarat deputatul USR Stelian Ion.