USR vrea alegeri locale în 2 zile / Proiect de lege, depus la Senat de Florina Presadă

Senatorul USR Florina Presadă a depus la Senat un proiect de lege potrivit căruia alegerile locale programate pentru luna septembrie să se desfășoare pe parcursul a două zile, pentru a oferi unui număr mai mare de alegători posibilitatea să-și exprime votul, în contextul crizei sanitare în care ne aflăm.

Inițiativa legislativă USR propune ca scrutinul să aibă loc sâmbătă și duminică, pe 26 și 27 septembrie, cu un program de votare între orele 07:00 și 21:00.

Avem nevoie de toate aceste lucruri cât mai curând pentru un vot în siguranţă pe 27 septembrie. Sunt lucruri pe care şi le doresc şi românii, aşa cum arată un sondaj recent. 63% dintre simpatizanţii tuturor partidelor şi-au exprimat interesul pentru mai multe zile de vot pentru securizarea procesului de vot în pandemie, iar 82% dintre românii cu drept de vot cer creşterea numărului secţiilor de votare, aproximativ 75% dintre simpatizanţii tuturor partidelor exprimându-şi această preferinţă, a transmis senatorul USR printr-un comunicat de presă.

Potrivit acesteia, procesul de votare ar fi „serios îngreunat și întârziat” în cazul susținerii alegerilor locale într-o singură zi din cauza restricțiilor privind distanțarea socială.

Aceasta ar putea afecta negativ prezenţa la vot, care va scădea semnificativ, lipsind procesul de alegere a reprezentanţilor autorităţilor locale de reprezentativitate şi legitimitate, mai ales că alegerea primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene se realizează într-un singur tur, a completat aceasta.