Dan Barna le cere lui Ciolacu și Orban Referendum „Fără penali” odată cu alegerile locale

Dan Barna a cerut liderilor PSD și PNL să fie de acord cu organizarea Referendumului „Fără penali în funcții publice” odată cu alegerile locale. În timpul dezbaterii „Ora premierului”, președintele USR a denunțat furtul din instituțiile publice ca fiind o problemă sistemică pentru care sunt vinovate partidele din vechea clasă politică – PSD și PNL.

Am văzut ieri că foarte mulți dintre dumneavoastră ați avut discursuri emoționante și fără îndoială reale despre ziua Justiției și despre cât de important este să trăim într-o țară în care fiecare să primească ceea ce merită. Și am auzit în intervențiile anterioare un adevărat concurs de performanță cu acuzații gen „voi ați furat”, „ba voi ați furat și mai mult” (…) În realitate, România are o problemă foarte clară: se fură din instituțiile publice pentru că acolo sunt puși oameni iresponsabili și sunt puși oameni clientelari partidelor vechii clase politice, și PSD și PNL. Este o realitate foarte crudă și, oricât evităm și încercăm să nu observăm, aceasta este realitatea. (…) Răspunsul (…) trebuie să vină exact de aici, din acest Parlament al României, care trebuie să ia o măsură pe care peste 1 milion de oameni o cer: „Fără penali în funcții publice” exact asta înseamnă – „Fără penali în funcții publice” înseamnă să nu poți să mai pui în conducerea statului oameni certați cu legea, pentru că hoții nu lucrează cu oameni cinstiți (…)

Organizarea Referendumului „Fără penali în funcții publice” în data alegerilor locale este o asumare a responsabilității pentru resursele statului, a continuat liderul USR, ca și „baza oricărei credibilități” a statului în scandalul Unifarm.

Vă cer, domnule Ciolacu, să fim responsabili și să punem acest referendum deodată cu alegerile locale; în felul acesta suntem responsabili și cu resursele statului (…) și în felul acesta arătăm că într-adevăr ne pasă de soluționarea acestei probleme pe care astăzi dumneavoastră o semnalați (…) Domnule Orban, arătați-ne, dovediți-ne și încercați să fiți credibili – că porcăria care s-a întâmplat, pentru că s-a întâmplat, oricât o negați, la Unifarm, este un accident sau o întâmplare și nu este ceea ce vrea să facă și face PNL-ul pe mai departe. Și de aceea vă cer și dumneavoastră, ca partidul pe care îl prezidați să susțină ca acest referendum de „Fără penali în funcții publice” să se întâmple odată cu alegerile locale.

Astăzi, în Parlament a avut loc „Ora prim-ministrului” organizată pentru o dezbatere cu privire la achizițiile făcute de Unifarm în perioada pandemiei COVID-19 și intitulată „Jaful Unifarm sub masca pandemiei! Schimbarea managerilor de spitale de către Guvernul PNL cu scopul de a se face achiziţii directe de măşti de la Unifarm la preţuri astronomice”.