E rândul PLUS să someze: „Guvernul trebuie să publice imediat lista completă a achizițiilor făcute în perioada crizei COVID-19”

PNL trebuie să demonstreze că nu e PSD, transmite practic europarlamentarul PLUS, Dragoș Tudorache, care atrage atenția asupra faptului că Executivul lui Ludovic Orban trebuie să publice „imediat” lista achizițiilor publice din perioada crizei COVID-19, împreună cu motivele pentru care acestea au fost făcute. E „un gest de normalitate”, subliniază Tudorache, amintind și de ancheta pornită de DNA în privința acestor achiziții din bani publici.

Guvernul trebuie să publice imediat lista completă a achizițiilor făcute în perioada crizei COVID-19 și care au fost justificate de necesități asociate acesteia. E un gest de normalitate, de bună guvernare, un prim pas către o schimbare majoră în relația autorităților cu societatea și cu cetățenii. Faptul că DNA a anunțat deja o anchetă care privește aceste achiziții ridică, bineînțeles, un mare semn de întrebare asupra unor posibile interese în spatele contractelor încheiate. Dar până la definitivarea anchetelor va trece multă vreme. Un guvern responsabil trebuie să acționeze cu transparență și celeritate în această chestiune pentru a dovedi că vremurile în care PSD ascundea banii din buget și îi cheltuia discreționar au trecut, a scris Dragoș Tudorache pe pagina Facebook.

Europarlamentarul din partidul lui Dacian Cioloș atrage atenția asupra faptului că „marile tunuri financiare din România s-au dat din bugetul național, cu ajutorul partidelor politice care au trecut pe rând la guvernarea țării”, transparentizarea achizițiilor făcute în perioada pandemiei fiind o „minimă datorie” a Guvernului Orban:

(…) cred că există o minimă datorie a Guvernului Orban de care trebuie să se achite imediat: listarea publică a contractelor din perioada crizei, cu bugetele aferente și firmele beneficiare. E timpul să eficientizăm și să profesionalizăm domeniul achizițiilor publice pentru că, după cum arată lumea în care trăim, crizele vin și pleacă și ele vor deveni o realitate aproape permanetă. Un stat puternic este capabil să se mobilizeze rapid și eficient, să găsească cele mai bune resurse și să cheltuie banii eficienți. Iar transparența în acest proces este cheia de boltă, a argumentat Tudorache.

*Facebook / Dragoș Tudorache