Comunitatea Declic acuză Guvernul de tergiversare a desființării Secției Speciale pentru investigarea magistraților

Comunitatea Declic a reclamat într-o scrisoare deschisă trimisă către Comisia Europeană faptul că Executivul condus de Ludovic Orban a tergiversat nejustificat desființarea Secției speciale pentru investigarea magistraților, unul dintre obiectivele prioritare a programului de guvernare PNL.

(…) considerăm că Ministerul Justiției a tergiversat nejustificat finalizarea și trimiterea proiectului de lege pentru desființarea SIIJ către Parlament. În tot acest timp, conform declarațiilor oficialilor din Ministerului Public, 1400 de dosare sunt nelucrate la Secția Specială, din cauza lipsei de procurori.

De asemenea, posibile infracțiuni pe care judecătorii și procurorii le-ar fi săvârșit în tot acest timp nu sunt anchetate, pentru că doar SIIJ are competență în acest caz.

După comunicarea din 12 mai transmisă către Declic de Ministerul Justiției, peste 400 de membrii ai Comunității au scris mesaje pe pagina de Facebook a ministrului Cătălin Predoiu, în care i-au cerut să respecte programul de guvernare și să urgenteze proiectul pentru desființarea Secției. Autoritățile nu au răspuns la niciunul dintre aceste mesaje, se arată în scrisoarea transmisă în atenția Președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Reprezentanții Declic subliniază că demersurile făcute în prezent de Guvernul Orban pentru desființarea SIIJ nu corespund declarațiilor publice făcute de premier și de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, care susțin că vor desființarea acesteia.

(…) în realitate, tergiversează de 6 luni închiderea secției și reluarea anchetelor care vizează posibile infracțiuni săvârșite de magistrații din întreaga Românie, completează reprezentanții Declic.

Imagine: Facebook / Cătălin Predoiu