Standard & Poor’s: Măsurile de stimulare fiscală ale Guvernului Orban, printre cele mai slabe din regiune

Pachetul de măsuri de stimulare fiscală în valoare de 3% din PIB propus de Guvernul PNL în contextul prăbușirii economice cu care se confruntă România după coronavirus este printre cele mai slabe din regiune, potrivit agenției de rating Standard & Poor’s, care a menținut ratingul de țară la BBB-/A-3, cel mai scăzut din categoria recomandată pentru investiții.

Deși vestea este binevenită – o retrogradare ar fi trimis România direct în categoria junk, ceea ce ar fi crescut costurile de împrumut pentru țara noastră, ar fi îngreunat accesul la banii externi și ar fi făcut posibilă o hemoragie de capital extern – aceasta a fost luată sub o serie de amenințări voalate, în perspectiva alegerilor parlamentare din acest an.

Deși ne așteptăm la o creștere a datoriei guvernamentale până la 43% din PIB în 2020 și la o creștere a cheltuielilor cu dobânzile până aproape de 5% din veniturile fiscale, preconizăm o consolidare fiscală semnificativă după alegerile generale din 2020, se arată în comunicatul S&P.

Potrivit agenției de rating, perspectiva negativă acordată țării noastre se datorează riscurilor existente la adresa balanţei de plăţi externe şi a echilibrului bugetar în următoarele 18 luni, dacă autoritățile nu vor putea stabiliza şi consolida orientarea bugetară după recesiunea cauzată de pandemie.

Scenariul negativ

Rating-ul de țară ar putea fi revizuit în scădere dacă:

Dezechilibrele fiscale și externe rămân ridicate pentru mai mult timp decât este estimat de S&P, iar absenţa consolidării fiscale ar duce la un nivel mai ridicat al datoriei publice şi externe sau la o creștere a dobânzilor mai mare decât cea preconizată.

Lipsa sincronizării politicii economice ar crește la volatilitatea cursului de schimb, cu repercursiuni negative potențiale asupra bilanţurilor din sectoarele public şi privat.

Scenariul pozitiv

Perspectiva rating-ului de țară ar putea fi revizuită la stabilă dacă:

Executivul face progrese în ancorarea consolidării fiscale, care ar duce la o stabilizare a finanțelor publice și a poziției externe a României.