9 deputați care au votat modificările Codului Penal făcute de Dragnea sunt azi deputați PNL

A picat ca un trăsnet în spațiul public vestea dată de vicele USR, Claudiu Năsui, despre cei 9 deputați PSD care au votat Codurile Penale ale lui Liviu Dragnea doar ca să fie primiți, puțin mai târziu, în brațele generoase ale liberalilor.

Mulți s-au mirat. Păi nu promitea premierul PNL Ludovic Orban că partidul a închis ușile pentru PSD și ALDE și că „în partid nu mai e loc pentru nimeni care a girat acest regim profund nociv pentru România”? Păi nu spunea și Rareș Bogdan că PNL nu va accepta nicicum în partid vreun lider, primar, deputat sau senator PSD sau ALDE?

Și dacă au spus și au promis… ce? Au făcut-o înainte să ajungă la guvernare, exact pentru a pune mâna pe putere. Și nu e prima dată, după cum nu va fi nici ultima. Să ne amintim că PNL a deschis ușa mai întâi pentru PDL-iștii lui Traian Băsescu, după ce partidul s-a prăbușit în urma dezastrului adus de criza economică; vechii PDL-iști sunt azi marii liberali care conduc țara. După un alt dezastru, care de data asta a îngenuncheat PSD – alegerile europarlamentare din 2019 și încarcerarea lui Liviu Dragnea – PNL și-a deschis din nou brațele: de data asta, pentru social-democrați. Întrebarea merită pusă… în afară de Ludovic Orban, mai e cineva PNL-ist în PNL?

Râioase sau nu, broaștele pe care le înghit acum liberalii ca să guverneze s-ar putea să le dea și bătăi de cap, nu doar o simplă indigestie. Pentru că plimbatul între partide poate nu-i deranjează acum, atâta timp cât pot ajunge la butoane, dar s-ar putea să-i coste în alegeri. Da, avea dreptate Rareș Bogdan când spunea că „traseismul e cea mai mare plagă a acestei țări” și că „nu ai cum să schimbi o țară cu traseiști”.

Dar oare poate schimba o țară partidul care a ajuns la guvernare cu ajutorul PSD-iștilor? Fiindcă, să fim serioși, fără trădătorii și traseiștii din PSD, PNL mai stătea mult și bine în Opoziție. Dar poate reseta România, așa cum promite președintele Iohannis, partidul care își securizează voturi în Parlament furând de la PSD-iști taman parlamentarii pe care miza și Liviu Dragnea atunci când voia să ia țara pe semnătură?