Năsui, nou atac la liberali: „Pentru PNL românii sunt efectiv niște infractori”

Deputatul USR Claudiu Năsui lansează un nou atac la liberali, pe care îi acuză de duplicitate după ce aceștia au atacat la CCR proiectul de debirocratizare a înființării firmelor noi. PNL afirmă public că susțin mediul de afaceri și debirocratizarea, folosindu-și în schimb toată influența politică pentru a susține „birocrația cea mai aberantă”.

Știu că mulți oameni au votat PNL pentru că au crezut că susține mediul de afaceri și debirocratizarea. V-au mințit. Au făcut tot posibilul pentru a întârzia chiar și o debirocratizare minimă a mediului privat. (…) Din sesizarea lor, vedem cum gândește PNL-ul adevărat și profund. Ultra birocratic și obtuz. Pentru PNL românii sunt efectiv niște infractori care trebuie ținuți cât mai departe de a fi proprietari de întreprinderi. Nu de alta dar, conform PNL, să fii întreprinzător înseamnă că faci evaziune. Pe raționamentul ăsta, de ce ne mai lasă să mai avem firme de fel? a scris deputatul USR pe pagina Facebook.

Năsui face o analiză a articolelor din Constituție invocate de „PNL-ul domnului Orban” că încalcă proiectul de lege inițiat de USR:

1) Articolul 45 din Constituție „Libertatea economică”

Da, ați citit bine. Conform gândirii PNL, suntem mai liberi economic acum, când nu avem voie să deschidem un al 2-lea SRL ca acționari unici, și trebuie să mai luăm o rudă în acționariat ca să înființăm totuși alte firme, decât dacă am avea voie să înființăm câte SRL-uri dorim, precum în alte țări.

Tot conform gândirii PNL, suntem mai „liberi economic” atunci când trebuie să cerem permisiunea vecinilor ca să ne deschidem o firmă la noi acasă, fără să desfășurăm activitate acolo.

2) Articolul 148 „Integrarea în Uniunea Europeană”

Chiar dacă n-ar exista astfel de prevederi în nicio țară din Uniunea Europeană, în alte țări din Uniunea Europeană îți faci firma pe internet în câteva ore. Cumva dacă și românii ar avea aceleași drepturi, nu ne-am mai integra în Uniunea Europeană?

Nu e prima dată când PNL invocă Uniunea Europeană pentru a susține birocrație. De multe ori birocrația de care suferim este făcută de propriul nostru stat, nu de cei de la Bruxelles.

3) Articolul 135 „Economia”

L-am lăsat la final pentru că e cireașa de pe tort. Articolul din constituție spune literalmente: „Economia României este economie de piață, bazată pe libera inițiativă și concurență”. Doar PNL putea să folosească textul ăsta pentru a restrângem dreptul românilor de a întreprinde ușor.