USR îi trage de mânecă pe liberali pentru Secția specială de investigare a infracțiunilor în Justiție

Uniunea Salvați România cere desființarea „urgentă” a Secției speciale pentru investigarea magistraților, criticând faptul că guvernul liberal nu a desființat-o așa cum a promis, ci, mai mult, ia în considerare organizarea unui concurs pentru numirea unei noi conduceri.

Nu doar că nu a fost desființată, așa cum s-a angajat Guvernul Orban, inclusiv prin Acordul politic semnat cu USR, ci se ia în discuție acum, în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, declanșarea concursului pentru numirea de noi șefi, arată reprezentanții USR.

Uniunea solicită Guvernului condus de Ludovic Orban desființarea urgentă a SIIJ prin Ordonanță de Urgență și subliniază că încă o amânare în această privință „nu este acceptabilă”.

Cum proiectul Guvernului de lege de desființare a SIIJ trenează, iar Parlamentul este condus în continuare de PSD și aliații săi, care se opun unei astfel de măsuri, se impune adoptarea unei ordonanțe de urgență. Desființarea urgentă a Secției speciale nu doar că este în linie cu cerințele Comisiei Europene, ale GRECO și ale Comisiei de la Veneția, dar se impune și prin prisma rezultatelor obținute în 2019 de această structură: din 417 dosare soluționate în 2019, 415 au fost clasate și doar în două cauze s-a dispus trimiterea în judecată a trei inculpați.

Încă o amânare a desființării SIIJ nu este acceptabilă. Justiția trebuie repusă urgent pe făgașul ei normal și este de datoria Guvernului PNL să o facă, arată în continuare reprezentanții Uniunii.