Claudiu Năsui: Adoptarea tacită a autonomiei Ținutului Secuiesc, din cauza unui PNL avid de putere

Deputatul USR Claudiu Năsui critică puternic atât PNL-ul „avid de putere” din cauza căruia a fost posibilă adoptarea tacită a proiectului de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc, cât și pe președintele Klaus Iohannis, pe care-l acuză de declarații „grețos manipulatoare” în contextul în care acesta s-a folosit de actul normativ ca să atace PSD și să câștige capital electoral.

Năsui susține că niciun partid în afară de UDMR nu a vrut ca proiectul de lege să treacă în Parlament și reface firul evenimentelor care au dus la adoptarea tacită a acestuia în Camera Deputaților:

De data asta, nu e nici măcar vina PSD-ului. Pentru că îmi place să vorbim pe date și nu pe povești, haideți să ne uităm la cronologia proiectului în parlament.

Aici trebuie să recunosc, deputatul din comisia pentru administrație publică, Marius Pașcan, este cel care a pus pe ordinea de zi proiectul pentru a fi respins încă din 12 martie. Adică înainte termenului de adoptare tacită care era pe 25 martie. Felicitări pentru vigilența sa. Toate grupurile parlamentare au votat pentru introducerea pe ordinea de zi, mai puțin UDMR și minoritățile.

Votul de respingere putea fi dat pe 12 martie, dar ce să vezi, tot 12 martie a fost joaca de-a premierul a domnului Cîțu. Joaca în care s-a retras cu 10 minute înainte de ședință în pragul crizei CoVid. Domnul Cîțu s-a retras atunci pentru că prioritatea era scorul PNL în alegeri, nu criza epidemiei: „Cred cu tărie că pentru avea succes, în alegerile care vin, președintele partidului trebuie să fie și prim-ministru”. Fraza asta explică multe dintre alegerile anti-privat pe care le-a făcut guvernul de atunci.

De atunci toate s-au amânat, a început starea de urgență. Parlamentul s-a mai întâlnit odată în regim de urgență să voteze guvernul Orban 2. Abia pe 2 aprilie am putut începe să votăm online pentru că PNL nu voia să poată parlamentul funcționa online. Nu din alt motiv, decât că având guvernarea, mai bine dă guvernul OUG-uri.

Din cauza acestor răsturnări de situație și jocuri politice, a ajuns proiectul să treacă tacit de cameră, a scris Claudiu Năsui pe pagina Facebook.

Acuzațiile lansate ieri de președintele Klaus Iohannis, care a afirmat că „PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor” și de Florin Roman, potrivit căruia „adoptarea tacită a autonomiei Ținutului Secuiesc este un troc politic ascuns, între PSD și UDMR” sunt catalogate de către deputatul USR ca fiind „grețos manipulatoare”, dată fiind succesiunea evenimentelor.

Mai degrabă acțiunile nepăsătoare ale unui PNL avid de putere și capabil să sacrifice orice pentru a câștiga alegeri au dus la adoptarea tacită, a încheiat Năsui.

Sursă: Facebook Claudiu Năsui