Autoritățile din România nu știu câți oameni sunt plătiți de la bugetul de stat și cu cât, susține USR, care afirmă, potrivit ministrului Muncii, că la nivelul țării nu există o centralizare a tuturor angajaților din instituțiile centrale și locale, primării, consilii județene și companii de stat.
Reprezentanții Uniunii amintesc că Legea salarizării unitare, susținută asiduu de PSD-ALDE în 2017, ar fi trebuit să rezolve aceste probleme, obiectiv care a rămas nerealizat din cauza superficialității cu care a fost alcătuit actul normativ:
În 2017, când coaliția PSD-ALDE s-a repezit, într-un elan populist, să adopte așa-numita Lege a salarizării unitare, USR a avertizat că este vorba de un proiect făcut pe genunchi, fără să fi fost efectuate analize complete și fără să știm cu precizie impactul bugetar pe termen scurt și mediu. (…) Între timp, atât de bună s-a dovedit Legea încât a fost cârpită de aproape 20 de ori prin OUG-uri și proiecte de lege, cel mai recent în urmă cu circa 10 zile.
Și nu avem în continuare o situație centralizată cu toți oamenii plătiți de la bugetul de stat. Cum nu avem nici o situație a banilor încasați de aceștia din salarii și tot felul de sporuri, deși, la propunerea deputatului USR Cristian Seidler, Parlamentul a introdus în lege obligația ca toate instituțiile de stat să publice, de două ori pe an, veniturile pentru toți salariații, fără numele acestora. Românii nu mai au nevoie de cârpeli, ci de măsuri ferme, transmit reprezentanții USR pe o rețea socială.
Uniunea Salvați România solicită Executivului să realizeze un recensământ al bugetarilor, cu atât mai necesar „cu cât există numeroase semnale publice că numărul angajaților la stat ar fi crescut în cele câteva luni de guvernare PNL, deși, oficial, le-a fost livrată oamenilor povestea restructurării și reformei.”