Candidezi dacă plătești: PLUS nu e de acord cu participarea la alegeri în schimbul unei sume de bani

Condiționarea participării la alegerile locale de o sumă de bani este nedemocratică, susține PLUS, făcând referire la OUG-ul propus de Guvern prin care se acordă posibilitatea înlocuirii listei de semnături de susținere în vederea candidaturii la alegerile locale cu… o chitanță.

PLUS consideră că toți cetățenii au un drept egal de a fi aleși în funcții publice. OUG adoptată de Guvernul României și publicat cu puțin timp în urmă în Monitorul Oficial încalcă acest principiu esențial al democrației moderne și întoarce România în secolul al XIX-lea, atunci când dreptul de a alege sau a fi ales într-o funcție publică era condiționat de un nivel minim de venit. OUG adoptată de către Guvern produce un efect asemănător: candidații cu o condiție financiară bună vor putea candida doar în baza depunerii unei sume de bani, în timp ce restul candidaților vor fi forțați să strângă semnături de susținere. PLUS se opune ferm unei astfel de reglementări profund nedemocratice și care încalcă un principiu esențial: egalitatea cetățenilor, se arată într-un material publicat pe platforma de știri a partidului condus de Dacian Cioloș.

Dacă PNL nu va abroga această prevedere, PLUS solicită Avocatului Poporului să atace proiectul „de urgență” la Curtea Constituțională.

Sperăm ca prevederile privitoare la condiționarea participării la alegerile locale de plata unei sume de bani să fie rapid abrogate chiar de către Guvern. PNL trebuie să realizeze greșeala făcută, așa cum pare să se fi întâmplat de curând și în cazul proiectului de lege privind închisoarea executată la domiciliu. În cazul în care nu se va întâmpla acest lucru, solicităm Avocatului Poporului să sesizeze de urgență Curtea Constituțională a României cu privire la încălcarea dreptului de a fi ales și a principiului egalității cetățenilor în fața legii de către Ordonanța adoptată astăzi de Guvern. O astfel de reglementare nu poate fi acceptată într-un stat european și democratic din secolul XXI, transmit reprezentanții PLUS.