Barna, USR: Statul trebuie să se sacrifice, nu să ceară sacrificii de la românii obișnuiți

Românii au început să resimtă efectele crizei sanitare și economice prin care trece țara noastră, afirmă liderul USR, Dan Barna, care susține protejarea acestora și a mediului de afaceri pentru a putea să depășească această perioadă.

În criza asta e rândul statului să se sacrifice.
Președintele Klaus Iohannis a vorbit astăzi de necesitatea reevaluării tuturor cheltuielilor statului în contextul prelungirii stării de urgență cauzată de noul coronavirus.

Noi, USR, am vorbit demult de necesitatea ajustării cheltuielilor statului pentru a putea avea banii necesari combaterii efectelor pandemiei atât în ceea ce privește sănătatea populației, cât și starea economiei. Noi considerăm că statul trebuie de această dată să se sacrifice, nu să ceară sacrificii de la românii obișnuiți.

Aceștia au început deja să achite nota de plată a crizei, prin șomaj tehnic, creșteri de prețuri etc. Ei trebuie ajutați să depășească criza, la fel cum trebuie susținut și mediul de afaceri. În acest sens, USR a formulat propuneri de scutire de impozit de 830 de lei pentru fiecare salariat și de acordare a unui ajutor de urgență celor care își pierd locul de muncă, a scris Dan Barna într-un post Facebook.

Potrivit acestuia, la „sacrificiile” pe care trebuie să le facă acum pensionarii speciali și bugetarii de lux, ca și baronii locali, trebuie adăugate măsuri precum reducerea numărului de parlamentari, digitalizarea instituțiilor publice, inventarierea activelor statului și valorificarea celor care consumă resurse și accelerarea intrării fondurilor europene în economie.

Liderul USR propune 5 măsuri pentru ajustarea cheltuielilor statului:

  1. Impozitarea pensiilor speciale aflate în plată cu 90%
  2. Impozitarea cu 90% a salariilor bugetarilor de lux
  3. Rectificarea bugetelor locale pentru a redirecționa banii de la festivaluri spre spitale
  4. Reevaluarea drastică a proiectelor PNDL de care profită baronii locali
  5. Revizuirea agențiilor, autorităților, companiilor de stat ineficiente