USR: Cetățenii au nevoie de digitalizarea statului, Guvernul să nu adopte jumătăți de măsură

USR critică decizia de amânare, de către Guvern, a adoptării OUG care permite Serviciului de Telecomunicații Speciale furnizarea gratuită de semnătură electronică pentru personalul autorizat din instituțiile și autoritățile publice. Potrivit reprezentanților partidului, aceasta este o „frână puternică în procesul de digitalizare a statului”, în condițiile în care românii au nevoie de acest lucru.

Degeaba permiți oamenilor să depună solicitări online, cu semnătură electronică, dacă nu facilitezi și primirea răspunsului de către aceștia, arată USR într-un comunicat de presă dat publicității astăzi.

Reprezentații Uniunii atrag atenția în documentul citat asupra faptului că partidul a formulat deja mai multe propuneri de digitalizare a instituțiilor de stat:

Deputatul USR Tudor Benga a depus un proiect de lege de modificare a OUG privitoare la declararea stării de urgență (OUG 1/1999) astfel încât, în această perioadă, solicitările de orice fel, precum și documentele care le însoțesc, adresate instituțiilor statului de la nivel central și local, unităților medicale din sistemul de stat și privat și unităților farmaceutice să poată fi comunicate și în format electronic, iar copia scanată sau fotografiată să aibă valoare de original.

Senatorul USR Cristian Ghica a depus un proiect de lege pentru ca cetățenii, instituțiile și companiile să fie nevoite să furnizeze autorităților și administrațiilor o singură dată anumite informații, scopul final fiind ca nicio administrație publică din România să nu mai ceară informații deținute deja de altă administrație publică sau organizație a statului român.

Deputatul USR Cătălin Drulă a depus în decembrie 2018 un proiect care vizează, printre altele, facilitarea semnăturii electronice în rândul populației, mai ales în ceea ce privește interacțiunea cu administrația publică și accesarea serviciilor publice, și posibilitatea identificării persoanei la distanță.

Într-o perioadă în care oamenii se confruntă deja cu suficiente probleme, digitalizarea, adică inovația și simplificarea, nu trebuie să fie blocată de birocrați și juriști prăfuiți din ministere, mai transmite USR.