Barna, dezamăgit de Iohannis pentru numirile la conducerea Parchetelor

Liderul USR, Dan Barna, a catalogat drept „o greșeală dezamăgitoare” numirea, de către președintele Klaus Iohannis, a celor trei procurori-șefi la conducerea Parchetelor: Gabriela Scutea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Crin-Nicu Bologa la DNA și Elena-Giorgiana Hosu la DIICOT. Barna a precizat că președintele României, alături de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, trebuie să explice românilor graba cu care au făcut aceste numiri.

Numirea unor șefi de parchete fără avizul CSM e o greșeală greu de explicat și dezamăgitoare. Într-o țară normală se caută soluția cea mai bună, nu se forțează oportunist soluția care convine unei puteri vremelnice. Ministrul justiției și președintele României trebuie să vină în fața românilor și să explice de ce atâta grabă. Și, mai ales, de ce regulile sunt bune doar când trebuie să le aplice alții, a scris Dan Barna pe pagina Facebook.

Acesta a fost secondat de Uniunea Salvați România, care, într-un comunicat de presă, afirmă că procurorii-șefi nu pot fi numiți fără avizul CSM „într-o Românie normală”.

Într-o Românie normală, procurorii șefi NU pot fi numiți fără avizul CSM. Asta susținea și președintele Iohannis și PNL când Tudorel Toader a propus-o de trei ori pe Adina Florea la șefia DNA, în ciuda avizului negativ al CSM.

Astăzi, președintele Iohannis a numit doi procurori șefi, fără aviz CSM. Ministrul justiției și președintele României trebuie să vină în fața românilor și să explice de ce atâta grabă. Și, mai ales, de ce regulile sunt bune doar când trebuie să le aplice alții.

Președintele Iohannis și ministrul Predoiu au încălcat recomandările MCV, care cer respectarea avizelor negative ale CSM cu privire la numirea procurorilor-șefi.

USR consideră că mai întâi trebuia modificată legislația și apoi făcute numirile. Politicienii nu ar trebui sa aibă cel mai important cuvânt în acest proces. Miza este colosală pentru justiția și pentru democrația noastră, afirmă USR în comunicatul de presă dat publicității astăzi.