Cineva are grijă și de pădurile noastre: Comisia Europeană avertizează România

Comisia Europeană acordă României o lună pentru remedierea problemelor cu lemnul ilegat tăiat din păduri, potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanții Executivului UE. Astfel, țara noastră este avertizată să aplice corespunzător Regulamentul UE privind lemnul (EUTR), care interzice întreprinderilor din sectorul lemnului producerea şi introducerea, pe piaţa UE, a produselor obţinute din buşteni recoltaţi în mod ilegal.

În cazul României, autoritățile naționale nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii și să aplice sancțiuni corespunzătoare. Inconsecvențele din legislația națională nu permit autorităților române să verifice cantități mari de lemn recoltat ilegal, arată reprezentanții CE.

Executivul UE a constatat, totodată, că gestionarea și exploatarea pădurilor de către autorități se face fără evaluarea impactului asupra habitatelor protejate. Mai mult, există și deficiențe în ce privește accesul publicului la informații privind mediul din planurile de gestionare a pădurilor. Nu în ultimul rând, „unele habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a Directivei Habitate și a Directivei privind păsările”.

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeană („Comisia”) urmăreşte acţionarea în justiţie a statelor membre care nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce le revin în temeiul legislaţiei UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare şi domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislaţiei UE, în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor, potrivit sursei citate.