Klaus Iohannis: Primul pas a fost făcut spre alegeri anticipate

A fost făcut primul pas către alegerile anticipate odată cu demiterea Guvernului Orban din Parlament, a spus astăzi președintele Klaus Iohannis într-o declarație de presă, afirmând că a fost și rămâne adeptul alegerilor generale înainte de termen.

Președintele i-a acuzat pe social democrați că urmăresc să ajungă din nou la putere, împiedicând prin acțiunile lor proiectele de reformare ale liberalilor.

Redăm mai jos declarația de presă integrală a președintelui Klaus Iohannis:

Vedem, pe de o parte, un guvern liberal, care vine cu foarte mult entuziasm, cu foarte multă energie pe un val popular pozitiv confirmat de toate sondajele publice, un guvern care vrea să facă reforme, un guvern care vrea să vină cu măsuri pentru România, pentru români, care vrea să vină cu proiecte pentru autostrăzi, cu proiecte pentru spitale, cu proiecte clare, deja bine pregătite pentru a încuraja creșterea economică – pe scurt, un guvern care vrea să repună România în normalitate.

Ce avem de cealaltă parte – o majoritate în esență PSD-istă, supărată, frustrată fiindcă a pierdut guvernarea, o majoritate care, evident, se opune cu tot ce are acestor încercări de a îmbunătăți guvernarea de la noi din țară.

Dacă urmărim discursul politic, vedem: Guvernul dorește reforme, guvernul liberal dorește să schimbe lucrurile în bine, să repare greșelile care s-au făcut în ultimii trei ani. Pe de altă parte, un PSD care se opune acestor reforme. Din cauza acestui PSD, acum Guvernul nu va mai putea continua reformele începute. Iată că este o situație care a fost de așteptat, după ce anul trecut, la europarlamentare, la Referendumul pe Justiție pe care l-am convocat, la moțiunea de cenzură care a înlăturat guvernul PSD-ist, cu ocazia alegerilor prezidențiale, s-a văzut foarte clar: românii vor altceva, s-au săturat de PSD, PSD-ul să stea în Opoziție. Doar că PSD-ul nu vrea reforme. PSD-ul vrea înapoi la putere, baronii roșii vor înapoi la banul public și astăzi s-au găsit suficienți care au votat această moțiune depusă de PSD pe o speță care evident ar fi îmbunătățit democrația în cadrul alegerilor locale. Era vorba despre o lege care reinstaura alegerea primarilor în două tururi. Nu s-a vrut.

Pe de altă parte, acum românii se uită la televizor și se întrebă „Și acum ce va fi?” În această chestiune pot să vă spun foarte clar: Lucrurile merg mai departe, instituțiile sunt solide, Guvernul va rămâne în funcție, sigur, cu ceva mai puține atribuții. Guvernarea merge mai departe. Lucrurile se vor mișca și mai departe și nu este cazul să credem că acum vom intra într-o situație fără ieșire sau într-o situație complicată. (…) Eu sunt garantul că instituțiile din România vor funcționa în continuare pentru români.

Pe de altă parte, este nevoie de câțiva pași politici – acești pași vor fi făcuți într-o succesiune foarte rapidă. Voi convoca partidele parlamentare la o sesiune de consultări care începe mâine, la ora 12:00. Mâine seara, după ce voi termina toate consultările, probabil voi anunța deja persoana desemnată pentru a forma un nou Guvern.

Întrebarea este cum va continua politica guvernamentală. Eu am fost și rămân (…) adeptul alegerilor anticipate. Eu îmi doresc să intrăm într-o logică care duce spre alegeri anticipate. Dacă însă constat că partidele parlamentare nu doresc acest lucru sau nu reușesc să înțeleagă acest lucru, atunci voi insista ca în continuare să fie votat un guvern care vine cu agendă reformatoare, un guvern care este construit de și în jurul PNL (…)

După părerea mea, este inadmisibil să pierdem timpul și nervii pentru că avem în continuare un PSD care nu dorește reforme – PSD-ul să stea în opoziție, să-și revină, să se transforme într-un partid democratic și european, după care cu siguranță vor veni iarăși în fața electoratului. Dar, în acest moment, soluția cea mai corectă pentru România este întoarcerea la electorat. Trebuie să avem alegeri parlamentare, trebuie să avem o majoritate parlamentară care sprijină acest efort de reformare, acest efort care vrea să facă economia performantă, care vrea să îmbunătățească, în definitiv, viața omului de rând.

Și avem resurse: avem partide care sunt real partide construite democratic, partide care vor să se implice, partide care se vor pune la dispoziția românilor. Și da, mă voi implica și în continuare pentru a construi, după alegerile parlamentare o majoritate solidă, care vine cu reforme profunde în beneficiul românilor, o majoritate solidă care duce România mai departe.

Până atunci, primul pas a fost făcut spre alegeri anticipate; următorul pas va fi făcut mâine, după consultări, după care voi reveni și vom discuta împreună despre pașii care trebuie făcuți în continuare pentru a ajunge la rezultatul dorit de români.