Stelian Ion, atac la PNL pe Justiție: Nu putem spune că unele legi sunt proaste doar când sunt aplicate de PSD, dar sunt bune când le aplicăm noi

Deputatul USR Stelian Ion a lansat astăzi un atac dur la Guvernul Orban, pe care îl acuză de continuarea politicilor PSD în domeniul Justiției și de favorizarea promisiunilor făcute către ALDE și UDMR în vederea instalării actualului Executiv.

Stelian Ion se arată dezamăgit de hotărârea ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, care „insistă să declanșeze” procedura numirii procurorilor de rang înalt înainte de a modifica legile votate de PSD-ALDE-UDMR care acordă putere discreționară politicului în problema numirii acestora.

Această problemă nu poate fi rezolvată prin schimbarea politicienilor care fac numirile, ci prin schimbarea procedurilor, astfel încât factorul politic să fie cât mai puțin implicat în aceste numiri. Miza este colosală pentru justiția și pentru democrația noastră. Trebuie să ieșim din paradigma „cei numiți de noi sunt ex-officio mai buni decât cei numiți de ei” câtă vreme factorul politic atârnă încă cel mai greu la aceste numiri, a scris Stelian Ion pe pagina Facebook.

Acesta amintește de acordul semnat de USR cu liberalii în schimbul sprijinului oferit de Uniune în Parlament pentru instalarea Guvernului Orban, prin care actualul premier se angajase să implementeze recomandările din cadrul MCV și să pună în acord legile Justiției cu avizele Comisiei de la Veneția și recomandările GRECO; angajamentul încălcat de liberali se regăsește, potrivit deputatului USR, și în programul de guvernare al Executivului PNL.

Nu putem continua politica în domeniul justiției urmând resemnați niște reguli pentru care organismele europene, societatea civilă și magistrații ne-au criticat atât de aspru. Nu putem spune că unele legi sunt proaste doar când sunt aplicate de PSD, dar sunt bune când le aplicăm noi. Dacă nu schimbăm paradigma, ne vom întoarce iar și iar în același loc de unde am plecat și vom genera aceleași crize. Rezolvarea problemei deficitului de personal din magistratură nu se face prin prorogarea intrării în vigoare a modificărilor făcute de Dragnea, ci prin abrogarea lor, a adăugat acesta.

Stelian Ion critică, totodată, decizia de a muta în Parlament desființarea Secției de Investigare a Magistraților, ca și hotărârea de a nu abroga legea recursului compensatoriu.

Avem în față un peisaj dezolant. Nu se schimbă mai nimic, nu se repară aproape nimic din ce a distrus PSD-ul în materie de justiție, arată deputatul USR.