Dan Barna: Președintele să conducă ședințele de Guvern când se dezbate bugetul statului

Președintele USR, Dan Barna, propune în cadrul programului său electoral modificarea Constituției pentru ca președintele să aibă dreptul de a conduce ședințele de Guvern la dezbaterea bugetului statului.

Potrivit acestuia, președintele României poate participa în prezent doar la ședințele de Guvern în care se dezbat proiecte de interes național legate de politica externă, apărarea țării și asigurarea ordinii publice.

Astăzi Președintele nu are un rol important în politicile economice ale statului, iar acest lucru este o greșeală. În Constituție scrie foarte limpede că statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică și de protecție socială, de natură să asigure cetățenilor un nivel de trai decent. Președintele are datoria constituțională și morală să se asigure că statul își respectă obligațiile, arată Dan Barna întrun post Facebook.

Liderul USR susține că prezența președintelui la ședințele de guvern trebuie să fie obligatorie și să includă, de asemenea, ședințele în care se dezbat și se aprobă bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat.