PSD și UDMR au respins în Senat legea USR pentru alegerea primarilor în două tururi

Propunerea legislativă inițiată de Uniunea Salvați România care ar fi trebuit să relanseze scrutinul în două tururi pentru alegerea primarilor a fost respinsă astăzi de Senat cu 47 de voturi „împotrivă” de către senatorii PSD și UDMR.

Proiectul revenirii la alegerile pentru primari în două tururi, parte din agenda USR de reformă electorală și din inițiativa „Oameni noi în politică”, a fost bazat, potrivit USR, pe faptul că, în prezent, România are primari de mari municipii aleși prin votul a mai puțin de 20% din numărul total al alegătorilor. Exemple: Gabriela Firea (București) – 13,84%, Mihai Chirica (Iași – 15,36%), George Scripcaru (Brașov) – 18,38%, Decebal Făgădău (Constanța) – 16,12% și Adrian Florin Dobre (Ploiești) – 11,07%.

Actualul sistem de vot, cu alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, descurajează participarea la vot, sporește neîncrederea în sistemul electoral și favorizează partidele mari. La alegerile locale din 2012, prezența la vot a fost de 56,39%, în timp ce la alegerile din 2016, a scăzut la 48,43%, mai arată reprezentanții Uniunii Salvați România.

Legea, inițiată de deputatul USR Tudor Benga și senatorii USR Radu Mihail și Florina Presadă va fi dezbătută și votată și în Camera Deputaților, for decizional în acest caz.