Dan Barna, între RISE Project și adevăr

Cu pompă și tam-tam, RISE Project a publicat astăzi rezultatele unei investigații-mamut care și-a dorit să aducă la lumină „adevărul despre Dan Barna”. Cât adevăr este însă în modul în care portretizează articolul RISE candidatul USR la prezidențiale?

Din sursele citate și din informațiile publicate în material, e mai mult decât vizibil că cineva a muncit serios la această anchetă. Bravo pentru efort! Nu e greu însă nici chiar pentru ochiul liber să observi că, pe cât de lăudabil este scopul pe care și l-au propus jurnaliștii de la RISE, pe atât de părtinitoare le e perspectiva din care și-au expus concluziile.

Adevărul este că nu sunt de ajuns 3 exemple de proiecte „îngropate” de compania lui Dan Barna – Punţi Comunitare, SES-am Deschide-te şi Biblioteca Bunelor Practici – pentru a afirma că acesta „duce în spate o serie lungă de eșecuri” – fie ele și în valoare de 6 milioane de euro.

A sesizat subtil acest aspect și președintele USR, care a spus încă înainte de publicarea articolului că „RISE s-a concentrat pe câteva întreprinderi care nu au rezistat după perioada de sustenabilitate a proiectelor cu finanțare europeană.” E un risc inerent și asumat în astfel de cazuri, mai ales într-o etapă de pionierat, a motivat acesta.

Să admitem totuși că liderul USR ar fi fost un eșec în antreprenoriat. Este acesta un defect imputabil unui candidat la Cotroceni? Nicidecum! După cum nu este, la capătul opus, nici profitabilitatea companiei sale, de care Barna este acuzat fiindcă ar fi folosit ca pretext facerea de bine. Monetizarea însă nu poate face mai puțin valoros binele, după cum nu-l transformă automat în pretext de a câștiga bani. Să spui altceva e doar interpretare sau rea voință?

În final, nu pot să nu remarc momentul în care a fost publicat materialul RISE. E poate doar o coincidență faptul că abia a început campania electorală pentru prezidențiale, în care Dan Barna este unul dintre candidații principali.

Poate. În caz contrar, adevărul este că RISE Project s-a folosit de un articol în care nu spune, de fapt, nimic, pentru propagandă electorală. Știm deja cine are de pierdut de aici. Nu știm adevărul despre cine câștigă.