Examenul de rezidențiat, amânat din calcule politice Iohannis + Dăncilă

Examenul de rezidențiat care trebuia să aibă loc pe 17 noiembrie a fost amânat pentru data de 8 decembrie, a anunțat astăzi ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care a precizat că, în acest moment, 5.684 de absolvenți riscă să nu-și poată continua pregătirea. Motivul amânării? În prezent nu există un ministru al Educației care, prin ordine comune cu ministrul Sănătății, să poată da undă verde desfășurării examenului.

Dacă PSD a aruncat în bloc, în frunte cu Viorica Dăncilă, vina acestui blocaj pe umerii lui Klaus Iohannis, președintele a ales să se victimizeze, afirmând că prim-ministrul îi cere să încalce Constituția.

Acesta a precizat, într-o declarație de presă, că nu are cum să numească un al doilea interimar la Educație, dat fiind că s-a consumat tot timpul admis de Constituție. Pe de altă parte însă, avem o decizie a Curții Constituționale care afirmă că președintele trebuie să numească „de îndată” miniștrii interimari.

Cine are dreptate? Mai puțin contează, atât pentru premierul Dăncilă, cât și pentru președintele Iohannis. Important aici este cine de are de câștigat. Iar răspunsul este, în perspectiva dorinței amândurora de a ajunge împreună în turul II al prezidențialelor: amândoi.