USL-ul prezidențialelor: PSD și PNL merg pe blat?

Se schimbă protagoniștii o dată la 5 ani; se poate schimba chiar și ritmul pașilor… Cu toate astea, dansul alegerilor prezidențiale este un spectacol care își păstrează tradiția încă de la Revoluție: suntem obișnuiți să alegem împotrivă, nu pentru, fiindcă cea mai bună variantă pe care am avut-o, scrutin după scrutin, a fost răul cel mai mic.

Nu și de data asta, veți spune. Acum există și alte opțiuni – multe fanteziste, puține realizabile, dar există: cum ar fi să vedem o finală Barna-Iohannis, întreba liderul USR în urmă cu puțin timp. Ar fi corect, pentru că românii ar avea pentru prima dată posibilitatea de a alege un candidat pentru ce reprezintă și nu pentru cel căruia i se împotrivește. Ar fi, totodată, imposibil: de asta are grijă atât stânga, cât și dreapta românească.

Miza este mare, iar jocurile sunt complicate, dar toate duc către un calcul simplu: Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, în turul II al alegerilor prezidențiale. El vrea încă un mandat, ea vrea să-și încheie mandatul.

Candidatul cel mai bine cotat, președintele în funcție, pălește în fața oricărui alt adversar în afară de PSD: este o realitate confirmată de creșterea spectaculoasă a USR la europarlamentare și de criticile cu ecou tot mai puternic la adresa lui Iohannis, care nu s-a remarcat cu nimic în perioada de vacanță de la Cotroceni.

De ce să primească un al doilea mandat? E întrebarea la care acesta nu are niciun răspuns și glonțul de argint care l-ar scoate definitiv din cursă, dar pe care Viorica Dăncilă nu l-ar folosi niciodată împotriva sa: în mod ironic, Klaus Iohannis este singura șansă a premierului de a rămâne la guvernare până la alegerile parlamentare din toamna lui 2020. Pentru că, într-un partid ca PSD care nu-și ține liderii în viață după cădere, neintrarea în turul II ar echivala cu moartea politică a președinte lui social democrat, prin bunăvoința lui Paul Stănescu & co.

Așadar, cu orice alt candidat în afară de Viorica Dăncilă în turul II – cel mai probabil dintre aceștia fiind Dan Barna – Klaus Iohannis are mari probleme. A spus-o recent și Călin Popescu Tăriceanu cu subiect și predicat, după ieșirea ALDE de la guvernare: Viorica Dăncilă este cel mai bun adversar posibil pentru Klaus Iohannis.

Sigur că a știut-o și șeful statului, încă de când a numit-o în fruntea Guvernului. Pentru că, având-o pe Dăncilă la braț, Iohannis câștigă fluierând aceste alegeri, iar premierul își păstrează Guvernul. Cheia este ca Dăncilă să rămână la guvernare, dar aici contribuie zelos PNL. Ați remarcat, probabil, că liberalii au lăsat să le treacă pe la ureche cel mai bun moment pentru depunerea moțiunii de cenzură. Odată cu votul inevitabil din Parlament pentru Guvern, moțiunea de cenzură va deveni redundantă.

Atacurile, blocajele, sesizările la CCR, amenințările cu moțiunea de cenzură… toate acestea nu sunt altceva decât pașii de dans în care se îndreaptă Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă către prezidențiale, pe o melodie deja cunoscută din vremea USL-ului.