Mâna zeilor sau a lui Zeus? Cum a câștigat Barna alegerile USR

Tocmai când lucrurile păreau să intre în USR pe un făgaș mai liniștit, odată cu alegerea noului președinte al partidului, iată că un nou scandal zguduie din nou Uniunea Salvați România. Dirijorul este acum chiar Cosette Chichirău, una dintre cele mai puternice voci ale partidului, contracandidat al lui Dan Barna și mare perdant al primului scrutin intern mai serios pentru prezidențialele USR, care-l acuză pe acesta de fraudă electorală.

E adevărat, e greu să reziști tentației de a pleca urechea către ideea unei fraude, mai ales că aceasta a fost bine alimentată în ultimele zile de zvonuri. Realitatea este însă că sistemul electronic de vot folosit de USR nu permite intervenții în opțiunile de vot deja exprimate – informația a venit astăzi din mai multe părți din USR, fiind confirmată ulterior și de noul lider al partidului:

Sistemul de vot folosit e unul care nu permite niciun fel de interferenţă pe votul colegilor, diferenţa a fost una fără niciun fel de dubiu sau îndoială, restul trebuie privit strict din perspectiva aceasta a capacităţii şi modalităţii de a accepta rezultatul unui scrutin şi decizia colegilor în mod democratic, a declarat Dan Barna.

Corect. Fie și dacă am admite, de dragul discuției, ideea unui Zeus corupt, diferența dintre numărul de voturi primite de candidații prezidențialelor USR este atât de mare, încât e imposibil de crezut că o fraudă de asemenea proporții ar fi putut avea loc fără ca votanții USR să sesizeze: Barna, până la urmă, a câștigat aceste alegeri cu 65,75% dintre voturi, dublu față de contracandidata Cosette Chichirău, care a obținut un scor de 31,35%.